Jeg møder Michel en mandag morgen, hvor solen titter igennem skyerne og forsigtigt varsler en dag med mulighed for udendørs aktiviteter. Michel er i fuld gang med at grave ud og lægge grus, der hvor skuret til afdelingens el-ladcykel skal stå. Han har endelig fundet tid til at genoptage afdelingens el-cykelprojekt.
Afdeling 30 ansøgte i 2018 Ringgårdens Miljøpris om penge til en dele el-ladcykel og tilhørende skur og var så heldige at modtage 36.000 kr. til projektet. Michel fik ideén med en dele el-ladcykel, da han hørte om Ringgårdens miljøpris. Michel fremlagde ideen for afdelingen. Der var ikke nogen, der syntes, det var en dårlig ide. Et par enkelte tilkendegav, at de ikke havde brug for en el-ladcykel, men der var positiv stemning, og afdelingen valgte at søge Miljøprisen om penge til projektet.
– Det er super dejligt at have fået 36.000 kr., så er der nogle penge at arbejde med, uden vi behøver at gå på kompromis med kvaliteten, siger Michel, der stolt viser den nyindkøbte Christiania el-ladcykel til 22.000 kr. frem.
Oprindeligt søgte afdelingen om 60.000 kr. til projektet, men er blevet nødt tilat tænke i andre baner i forhold til materialer til cykelskuret, så det er muligt at holde udgifterne inden for de resterende 14.000 kr. Det ser Michel dog ikke som et problem. – Det er mig, der står for at organisere byggeriet af cykelskuret, og jeg har haft så travlt hen over sommeren, at projektet har ligget stille. Det har givet tid til at tænke over alternativer til materialer, og det viser sig, at en beboer har fliser liggende, en anden har gemt overskudstræ fra facaderenoveringen, så nu laver vi skuret af genbrugsmaterialer og minimerer omkostningerne.
Det er hensigten, at cykelskuret udover opbevaring kommer til at fungere som et lille cykelværksted, hvor afdelingens beboere kan arbejde på deres cykler.
Opbakning fra afdelingen
Lige nu består (cykel)styregruppen af Michel og Quentin, der fint supplerer hinanden. Hvor Michel står for bygning af skur, har Quentin stået for det praktiske omkring at få sat et online booking system op. I løbet af efteråret vil de over et par weekender invitere til arbejdsdag, hvor de øvrige beboere kan komme og bidrage, med det de nu har lyst til. – Nogen kan bygge, nogen kan male, og andre kan bage kage eller lave kaffe. Her er ingen tvang, kun frivillighed, og for det meste er vi gode til at ”lege” sammen.
Udlejning af cykler
Beboerne har haft mulighed for at prøve cyklen. Der er en del ældre, der har forbehold, men samtidig er de unge familier med børn positive stemt. Ifølge Michel bliver cyklen nok ikke slidt op lige med det samme. – Der er ikke mange, der har banket på min dør og spurgt, om de må låne cyklen, men jeg tror, det ændrer sig, når regler, booking mm. kommer på plads.
Der er ikke lavet noget endeligt regelsæt, men der er tænkt over, hvordan udlejning skal foregå. Der er tale om en udlejningsordning, hvor man betaler for den tid, man brugercyklen. Det skal være omkostningsfrit for afdelingen at have el-ladcyklen, og til at starte med koster det 8 kr./time og 60 kr./dag at låne cyklen.
– Andelssamfundet i Hjortshøj, som afdelingen er en del af, har allerede en delecykel udlejningsordning. Vi tager udgangspunkt i, hvad de gør som inspiration, og ellers evaluerer vi og tilpasser løbende. Det samme gælder priserne, fortæller Michel.
Miljøprisen er et godt initiativ
Michel synes, det er fantastisk med et initiativ som Miljøprisen. – Når man belønner gode initiativer, giver det mulighed for at nye ideer opstår og ting bliver skabt. – Hvem ved, hvor mange afdelinger i Ringgården, der om fem år har en dele el-ladcykel? Vi havde ikke fået en dele el-ladcykel, hvis ikke vi var blevet tildelt de 36.000 kr., afslutter Michel.
Artikel og billeder fra Update 131